Dlaczego warto spożywać chrzan?
Chrzan posiada bardzo charakterystyczny smak, który komponuje się z wieloma potrawami, a dodatkowo wykazuje korzystne działanie na organizm. Ze względu na to jest chętnie wykorzystywany do przygotowywania posiłków praktycznie na całym świecie.
Popularność chrzanu
Chrzan był wykorzystywany już w starożytnym Rzymie i Egipcie. A ze względu na to, że uprawa tej rośliny jest stosunkowo łatwa i tania, do dzisiaj jest popularny w wielu zakątkach Europy, a także Azji czy Ameryki.
Chrzan posiada bardzo intensywny i charakterystyczny, ostry smak. Jednak świetnie komponuje się z wieloma zarówno tradycyjnymi, jak i nowoczesnymi potrawami.
Korzystny wpływ chrzanu na zdrowie
Warto uzupełnić swoją codzienną dietę o chrzan, ponieważ oprócz wyjątkowego smaku, wykazuje on również bardzo korzystne działanie prozdrowotne. Przede wszystkim jest cennym źródłem prowitaminy A, witamin z grupy B, witaminy C i wielu składników mineralnych.
Chrzan zawiera również związki o właściwościach przeciwutleniających, dzięki czemu bardzo skutecznie podnosi odporność organizmu i wspomaga go w walce z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Ponadto chrzan tarty można dodać do ciężkostrawnych potraw, gdyż w naturalny sposób wspomaga on procesy trawienne.
Do jakich potraw pasuje chrzan?
Chrzan jest ważnym składnikiem licznych potraw kuchni polskiej już od wieków. Jego smak idealnie komponuje się zarówno z tradycyjnymi, jak i nowoczesnymi daniami.
Prosty w przygotowaniu chrzan tarty warto stosować zwłaszcza jako dodatek do dań mięsnych. W wielu regionach bardzo popularne jest również połączenie chrzanu z jajkami i sałatkami warzywnymi. Jednak dużo spożywa chrzan niemal codziennie, dodając go do kanapek, tartych buraków czy past warzywnych.
Ponadto chrzan może być również podstawowym składnikiem potraw, w okresie Wielkanocnym w wielu domach jednym z głównym dań jest zupa chrzanowa. Dania przygotowane na bazie chrzanu można polecić ze względu na charakterystyczny, wyrazisty smak i bardzo korzystne właściwości prozdrowotne.