Dlaczego warto suszyć warzywa i owoce?
Warzywa i owoce to produkty, które można znaleźć praktycznie w każdej kuchni. Stanowią podstawowy składnik wielu dań, a dodatkowo są naturalnym źródłem wielu witamin i minerałów. Jednak zarówno warzywa, jak i owoce dosyć szybko mogą się psuć. Co zatem zrobić, aby przedłużyć ich świeżość?
Suszenie warzyw i owoców
Najlepszym sposobem na przedłużenie świeżości warzyw i owoców jest ich suszenie. Tego sposobu można spróbować zwłaszcza w lecie, gdy w sklepach i na targach dostępnych jest wiele rodzajów dobrej jakości warzyw i owoców. Suszenie pozwoli na przechowanie ich do zimy.
Właściwie przeprowadzone suszenie warzyw pozwala na zachowanie ich charakterystycznego smaku i aromatu przez długi czas. Co równie istotne, suszone warzywa i owoce zachowują bardzo dużą ilość wartości odżywczych, są źródłem błonnika, witamin i licznych substancji mineralnych.
Jak suszyć warzywa i owoce?
Suszone warzywa i owoce można bez problemu znaleźć w większości sklepów spożywczych, jednak warto wiedzieć, w jaki sposób można je przygotować samodzielnie w domu. Pozwoli to na wykorzystanie warzyw, które posiadamy w większej ilości, a dodatkowo umożliwi stworzenie ulubionych mieszanek i doprawienie ich w dowolny sposób.
Do suszenia warzyw i owoców można wykorzystać specjalne suszarki lub dehydratory, jednak osoby, które ich nie posiadają równie dobrze mogą przeprowadzić ten proces w tradycyjnym piekarniku. Dostosowanie czasu i temperatury pozwoli na uzyskanie bardzo dobrych efektów.
Do czego wykorzystywać suszone warzywa i owoce?
Świeże warzywa i owoce są wykorzystywane praktycznie w każdej kuchni każdego dnia. Można je dodać do wielu dań, a także spożywać na surowo. Suszone warzywa wykorzystuje się nieco inaczej, jednak również są pomocne w przygotowaniu wielu dań.
Suszone warzywa przede wszystkim są bardzo dobrym sposobem na podkręcenie smaku wielu potraw. Można je stosować zamiennie z popularnymi mieszankami przypraw, idealnie sprawdzają się jako dodatek do zup, sosów oraz wielu zarówno mięsnych, jak i warzywnych potraw. Z kolei suszone owoce wykorzystuje się do przygotowania ciast, deserów czy kompotów, którym nadają charakterystyczny smak. Jednak można je również jeść jako samodzielną przekąskę.