Kiedy sięgnąć po piwo bezalkoholowe?
Piwo to jeden z najchętniej wybieranych napojów alkoholowych. Wiele osób sięga po nie nie ze względu na zawartość alkoholu, ale na charakterystyczny smak. Aby cieszyć się piwną goryczką, można sięgnąć również po piwo bezalkoholowe – idealne nie tylko dla abstynentów.
Jak powstaje piwo bezalkoholowe?
Miłośników tradycyjnego piwa ucieszy fakt, że to bezalkoholowe powstaje w niemal identyczny sposób. Zachowane są wszystkie składniki, a także proces ich przetwarzania. Jedyna zmiana następuje na etapie fermentacji. Do pewnego stopnia ta przebiega tak samo, jednak potem zostaje przerwana, by zachowując charakterystyczny smak, nie dopuścić do wytworzenia się alkoholu. W ten sposób powstaje napój o smaku i zapachu piwa, ale bez zawartości alkoholu lub z jego niewielkim dodatkiem. Według przepisów piwa bezalkoholowe mogą zawierać jedynie śladowe ilości, bo do 0,5% alkoholu.
Piwo bez alkoholu – alternatywa dla klasycznych piw
Bezalkoholowe piwo to doskonały dodatek do wielu potraw, a także świetna alternatywa dla alkoholowych napojów podczas spotkań ze znajomymi, grilla czy innych okazji. Pozwala bowiem cieszyć się charakterystycznym, nieco goryczkowatym smakiem, bez konieczności sięgania po alkohol. Piwa bezalkoholowe nadają się dla osób, które z różnych względów nie mogą sobie pozwolić na wypicie alkoholu: abstynentów, osób przyjmujących leki, kobiet ciężarnych, mam karmiących piersią, osób nieletnich. Coraz częściej są jednak wybierane także ze względu na smak, nie jako alternatywa do tradycyjnego piwa.
Rosnąca popularność napojów bezalkoholowych
Na rynku pojawia się coraz więcej marek piwa bezalkoholowego. Ogromnym zainteresowaniem cieszą się chociażby piwa rzemieślnicze. Ich wybór jest tak duży, że wiele osób sięga po nie z ciekawości, ze względu na dostępność różnych wersji i smaków, nie zaważając na zawartość alkoholu. W dobrze wyposażonych sklepach z piwami można dostać piwo bezalkoholowe jasne, ciemne, wędzone czy z dodatkiem smakowych syropów albo różnego typu aromatów. Asortyment piw bez alkoholu stale rośnie ze względu na duże zainteresowanie – producenci udowodnili, że brak alkoholu nie oznacza braku smaku i ich produkty śmiało mogą konkurować z tradycyjnym, alkoholowym piwem.